Działa łagodząco szczególnie na Pittę ❤️ 🍀ale polecam ją każdemu, bo poprawia trawienie – pobudza ogień trawienny 🔥 

To przepis z książki ajurwedyjskiego lekarza dr Vasanta Lada.


CO POTRZEBUJESZ:
¼ łyżeczki KUMIN
¼ łyżeczki KOPRU WŁOSKIEGO
¼ łyżeczki NASION KOLENDRY
¼ łyżeczki NATKI KOLENDRY
¼ łyżeczki PŁATKÓW RÓŻY
1 szklanka zagotowanej, gorącej wody

JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Umieść wszystkie przyprawy w kubku. Zalej zagotowaną, gorącą wodą. Przykryj talerzykiem i zaparzaj 5 minut. Odcedź. Wypij.

WSKAZÓWKI:

• Nie pomijaj żadnego składnika. Wszystkie są potrzebne i dzięki właśnie takiemu połączeniu działają kojąco na Pittę i pozostałe dosze.
• Nasiona kopru, kozieradki można kupić w sklepach internetowych z orientalnymi produktami. To zioła, które warto mieć w kuchni na co dzień.
• Płatki róż: jeśli masz jadalną odmianę róży w ogrodzie, możesz wykorzystać świeżą. Jeśli nie masz to spokojnie można kupić suszone płatki róż.
• Możesz dosłodzić herbatę wg uznania. Dla każdej z dosz najlepszy będzie miód. Ale PAMIĘTAJ nie dodawaj go do gorącego napoju! (poczekaj aż trochę wystygnie)
• Kolendra i róża to zioła bardzo dobre dla Pitty. Kolendra działa wychładzająco. A róża otwiera serce Pitty.

Na zdrowie ! ❤️