Działa wyciszająco, balansująco i wzmacniająco ❤️
To przepis z książki ajurwedyjskiego lekarza dr Vasanta Lada.
CO POTRZEBUJESZ?
– ¾ łyżeczki świeżego, utartego imbiru (ja obieram i kroję w kosteczkę)
– ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
– ¼ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki ajwanu (znajdziesz go także pod nazwą ajwain, adżwan, kminek koptyjski) – jest niedrogi i dostępny w sklepach orientalnych. Warto się w niego zaopatrzyć 🍀
– 1 szklanka wody
JAK ZROBIĆ?
– Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki.
– Wyłącz palnik i zaparzaj kilka minut.
– Ostudzony napój możesz posłodzić miodem.
WSKAZÓWKI:
– Herbata działa, gdy połączysz WSZYSTKIE składniki. To unikalna kombinacja przypraw wpływająca dobroczynnie na Vatę. Nie pomijaj np. ajwanu, warto go Vatazakupić, przyda się w kuchni i domowej apteczce.
– Ajurweda nie zaleca dodawania miodu do gorących napojów, bo to powoduje wytwarzanie Ama czyli toksyn. Więcej sobie zaszkodzisz niż pomożesz. Miód dodajemy do ostudzonego napoju (ok 60 stopni Celsjusza).
– Herbatę możesz popijać o dowolnej porze dnia, wtedy kiedy czujesz, że potrzebujesz się wyciszyć.
Smacznego 🍀❤️